Tips till hobbymekanikern!

Att meka med bilen hemma på gården eller i garaget är bland det bästa en bilfantast vet. Bildelar ska bytas och tillbehör ska monteras. Det brukar vara tämligen lätt att hitta en plats att meka på, men hur får man plats med alla bildelar, verktyg och tillbehör? Här kommer några tips som gör ditt mekande betydligt smidigare.

Bygg förvaringsplats

Ett tips till ett smidigare mekande hemma är att bygga olika typer av förvaringsplatser till dina bildelar. Hos byggmax hittar du allt som behövs för att fixa byggandet helt på egen hand. Bygg ett litet skjul för förvaring av diverse bildelar så som gamla motorer eller tillbehör. På byggmax hittar du dessutom praktiska förvaringsalternativ för dina vinter- och sommardäck. De sätts smidigt sätts upp på väggen och håller sig därmed fria från fukt och damm som annars lätt ansamlas längs golvet. Just fukt är skadligt på däcken och en torr och ventilerad plats är den bästa förvaringen för dina däck.

Jobbar du normalt sett i garaget när du mekar med bilen är tipset att sätta upp hyllplan på lämplig arbetshöjd. Där kan du sedan sortera olika muttrar, skruvar och andra smådelar till bilen. Tänk praktiskt – ditt hemmafix ska vara smidigt och lättillgängligt!

Glöm inte ergonomin

En bilfantast brukar sällan tänka på kroppens påfrestningar av ditt mekande. Men faktum är att ditt pysslande med bilen kommer bli desto roligare om du slipper sveda och värk. Se därför till att ha rätt typ av stolar och stegar när du jobbar med bilen. Använd dig gärna av pallar som går att justera på höjden för att anpassa din position utifrån hur du jobbar på bilen. När du rengör bilen är det viktigt att använda förlängda skaft till svampen för att inte slita för mycket på rygg och axlar. Händerna är särskilt utsatta när det kommer till mekande och även om det hör till att ha lite “skit under naglarna” gäller det att tänka till. För mycket motorolja på händerna är inte bra och se till att använda handskar om starka medel ska appliceras.

Säkerheten

Med tanke på att fler svenska bilägare väljer att fixa saker med bilen hemma är det viktigt att nämna säkerheten i sammanhanget. Det bör alltid höra till rutinen att se över din säkerhet som “hemmamekaniker” innan du sätter igång.

En allt för klen domkraft:https://www.vn.se/article/tv-vill-varna-andra-for-att-meka-hemma/ är att utsätta sig för allt för stor risk när du mekar. Att investera i en rejäl domkraft till bilen är A och O – åtminstone om du vill garantera din egen säkerhet.

Det är även av stor vikt att använda rätt typ av verktyg och instrument till olika moment. Eventuellt skadar du dig inte själv av att använda fel skruv när du mekar, men bilen kan ta stor skada. Var noga med att meka med rätt utrustning och verktyg för att undvika onödiga skador.