Miljövänliga bilar

Vi har alla hört om miljövänliga bilar men är det någon större skillnad mellan en hybrid, elbil och plug-in hybrid? Det är ganska stora skillnader och en elbil har endast en elmotor som kan laddas med el från en laddstolpe eller ett helt vanligt eluttag. Hybriden har däremot en elmotor plus en bensin- eller dieselmotor som driver bilen tillsammans. Motorn växlas på egen hand för att uppnå bästa miljövänlighet samt effektivitet. Elmotorn laddas automatiskt under körning. En plug-in hybrid har två likadana motorer som en hybrid men kan laddas via ett vanligt eluttag eller laddstolpe samt har längre räckvidd på batteridriften.

En elbil drivs av en elmotor, släpper inte ut några avgaser och har därför inget avgasrör. Bilen är energieffektiv och väldigt tyst, i många fall alltför tyst, vilket har höjt kravet på att även elbilar behöver avge ljud. Bilen laddas normalt via en laddbox över natten och ger dig en fulltankad bil på morgonen. En ägare av en elbil behöver inte längre åka till en bensinmack för att tanka sin bil. En annan fördel är att elbilens motor har betydligt färre rörliga delar, vilket minskar underhålls- och servicekostnaden för bilen. Milkostnaden för en elbil är betydligt billigare än en bil som drivs av bensin eller diesel.

Det finns som sagt många fördelar med att köpa en elbil och de säljs i flera olika prisklasser. Kostnaden för en ny elbil är fortfarande lite hög men det finns idag möjlighet att köpa en begagnad elbil. Även om en elbil är betydligt billigare än en bensindriven bil gällande fordonsskatt, servicekostnader och driftskostnad kan denna typ av bil vara opraktisk beroende på var och hur du bor. Finns det laddningsmöjligheter i den utsträckning som du behöver och har du långa distanser att pendla för att åka till jobbet? Kanske är en bensindriven bil eller en hybrid ett bättre köp för dina specifika behov i nuläget. Ett bra tips är att kika på exempelvis Holmgrens Bil som erbjuder både nya och begagnade Hyundai-bilar. Hyundai tillverkar både bensindrivna bilar, elbilar samt hybrider av hög kvalitet till överkomliga priser. Holmgrens Bil erbjuder sina kunder ytterligare service via sin skadeverkstad, bilservice samt däckcenter.

Hyundai har ett varumärke kallat IONIQ där man till fullo dedikerat sig till att tillverka batteridrivna elbilar. Detta är i linje med företagets vision kallad “Progress for Humanity” och är ett svar på den snabbt växande efterfrågan på marknaden. Detta är en innovativ och expanderande del av Hyundai vars syfte är att kombinera teknik med attraktiv design till världsmarknaden. Man arbetar med att skapa till exempel rymlig interiör samt ultrasnabb laddning.

För dig som nu anser att du både vill och kan köpa en funktionell elbil gäller det att välja rätt typ av elbil. Fundera på hur många mil eller kilometers räckvidd du kommer att behöva köra regelbundet, om du behöver dragkrok, hur snabbt din elbil behöver laddas och så vidare. Var på det klara med att en elbil är rätt typ av bil och kommer att kunna uppfylla de individuella behov som du har. Givetvis är en elbil betydligt billigare än en vanlig bensin- eller dieseldriven bil. Bilens motor behöver inga tändstift, inget oljebyte, ingen vattenkylning med mera. Härligt och sant. Kom ihåg att en hybrid är ett bra alternativ om en elbil inte kan uppfylla dina behov i dagsläget.