Sälj bildelsbutikens fakturor

Driver du en bildelsbutik? Då har du säkert återkommande kunder som köper stora mängder delar och betalar med faktura. Ibland händer det dock att fakturorna inte blir betalda. Många företagare drar sig då för att kontakta kunden. Genom att sälja fakturorna kan man dock komma förbi det problemet och få in sina pengar på kontot snabbt ändå. Här berättar vi hur.

Vad innebär det att sälja fakturor?

Säg att du behöver ha betalt fort för dina sålda varor. Då kan du välja att sälja fakturor till ett finansbolag. Du får då dina pengar nästan omedelbart medan finansbolaget tar över fakturan och fodringen till kunden. Din kund blir informerad om detta och får en faktura från finansbolaget med samma kredittid som den du gav. Det fördelaktiga med att sälja fakturor är att du ofta kan få hjälp av finansbolaget med att kräva in obetalda räkningar. Du slipper med andra ord själv krångla med indrivningen. Det minskar också risken att du blir lurad på betalningen av kunden.

Tänk på detta när du säljer fakturor

Det är viktigt att du använder dig av ett stabilt och seriöst finansbolag när du säljer fakturor. Hos Krea.se kan du få bra hjälp med att hitta ett sådant. När du använder dig av ett bra bolag ger du också kunden ett gott intryck och minskar risken för att denne exempelvis tror att hen råkat ut för en falsk faktura eller någon annat typ av bedrägeri.

När du säljer fakturor bör du också välja om du vill sälja dem med eller utan regress. Säljer du dina fakturor med regress innebär det att ansvaret för dem går tillbaka till dig som företagare om kunden inte betalar i tid. Säljer du dem istället utan regress innebär det att finansbolaget tar över kreditrisken. De kan med andra ord inte kräva dig på pengar när fakturan väl är såld. Där är alltså när du säljer fakturor utan regress som finansbolaget kan ta över indrivningen av fakturan. Du får själv välja vilket alternativ som passar dig bäst.

Fördelar med att sälja fakturor

Den största fördelen med att sälja en faktura är att du slipper vänta på betalningen. Så fort fakturan är såld har du pengar på ditt konto inom någon dag. Det kan alltså öka ditt företags likviditet på kort tid och ge dig ett jämnare kassaflöde. Säljer du fakturorna utan regress slipper du dessutom lägga tid på att skicka påminnelser och driva in betalningen. Många företagare inom bilbranschen har en nära relation med sina kunder. Då kan det vara skönt att en tredje part sköter indrivningen av pengarna så att du kan fortsätta ha en god relation med dina kunder. Den enda nackdelen med att sälja sina fakturor skulle kunna vara att man tappar kontrollen över dem, men anlitar man ett seriöst finansbolag behöver man inte heller oroa sig över att uppdraget ska misskötas på något sätt.