Bildelar

Alla har någon gång ägt eller vistats i en bil, men det är långt ifrån alla som vet hur bilens delar fungerar. Många äldre bilar har idag slutat produceras, vilket gör att deras delar också har gjort det. Det blir allt svårare och svårare att hitta dessa delar för att kunna reparera denna typ av bil. I denna artikel kommer du kunna lära dig om de bildelar som behövs för att bilen ska fungera som den ska.

Bilens delar

1) Ratten och pedalerna

Denna del av bilen är viktig för att man framförallt ska kunna styra den. Ratten är ihopkopplad med bilens hjullager både fram och bak och går att byta om man skulle behöva göra det. Många nya bilar har en ratt med så kallad servostyrning som gör att du kan vrida lättade på ratten vid körning. Pedalerna är också en viktig del av bilen och utan dem kan man inte köra bilen eller bromsa. Dessa går också att byta ut. Det finns till och med pedaler som går att höja för de som är lite kortare och inte når ner ordentligt.

3) Hjulen, hjulaxlarna och avgasröret.

Dessa 4 hjul är lika viktiga som allt annat i bilen. Utan dessa rullar inte bilen ordentligt. Om hjullagren inte fungerar ordentligt kommer inte bilen att rulla. När du fyller på olja i bilen är det för att smörja hjulaxlarna för att de ska fungera utan problem. Däcken behöver även vara anpassade efter väglagret och det är därför vi byter från sommar till vinterdäck och tillbaka till sommardäck. Avgasröret är avgörande då det leder ut gasen från bensinen ut från bilen och ser till att den inte kommer in i bilen.

4) Motorn och batteriet

Motorn och batteriet sitter ofta under motorhuven, men på äldre bilar satt motor där bak. För oss som lever i denna tid kan det vara totalt förvirrande och då kan man undra var man hade bagageutrymmet. Det hade man där fram, där motorn sitter idag.Batteriet används för att kunna starta bilen och när batteriet är urladdat behöver man ladda detta för att få det att fungera. En annan del av bilen som samarbetar med motorn och hela bilen för att den ska kunna rulla, är tanken. Antingen går bilen på diesel eller bensin och det finns fördelar och nackdelar med båda drivmedlen. Ett tips för dieselbilar är att testa dieseloptimering för att få ut det mesta av bilen.

Övrigt

Det finns historier om personer som har köpt upp ett helt lager av gamla bilfabriker när dessa fabriker slutat att producera bilar. Då har man kommit åt väldigt många bildelar som inte längre tillverkas, vilket gör att man har delar för just sin bil och man kan reparera den i flera år framåt i tiden. Kanske kan man även ge bort eller sälja delar till andra som har samma typ av bil och inte heller hittar delar.