Tips inför service på bilen

Oavsett om du har en elbil, gammal eller ny bil behöver den servas, även om du tar hand om din pärla till bil på bästa möjliga sätt. När det är dags för att välja verkstad går det att spara pengar genom att jämföra verkstädernas priser. Men det kvittar vilken bilverkstad du väljer då det finns vissa saker som du bör ha åtanke inför bilservicen.

Ta del av våra tio goda råd och tips, så kanske det kan hjälpa dig inför servicen.

Tips

Dessa tio tips kan du säkert ha nytta av när det är dags för den välbehövliga servicen på din bil:

1) Var ute i god tid och boka in en service och glöm inte bort intervallerna i serviceboken.

2) Se till att begära prisuppgifter som är specificerade från bilverkstaden, ta prisuppgifter från olika verkstäder och jämför. När det kommer till service så är det många verkstäder som har extraerbjudanden eller har någon form av prisgaranti. Tänk på att fråga om vilka garantier du får för arbetet och de eventuella reservdelar bilen behöver.

3) Något som är viktigt är att du ger de rätta kontaktuppgifterna som gör att de kan få tag i dig om de skulle ha frågor om andra arbeten som behövs göras på din bil och som måste har ett godkännande från dig.

4) Få en tid då servicen ska vara färdig, orderbekräftelse på vad som ska göras och ett kvitto på att du har lämnat in bilen.

5) Om bilen behöver repareras, är det alltid okej att sätta en gräns på vad det får kosta.

6) Töm bilen på sådant som kan vara stöldbegärligt och ömtåligt, extra viktigt om bilen ska stå på verkstaden över natten. De ansvarar inte för dina saker som finns i bilen.

7) Tänk på att ge serviceboken vid inlämnandet av bilen till bilmekanikern så att du får den stämplad.

8) När det är dags att hämta bilen, så be dem förklara vilket arbete de har gjort och om det finns oklarheter på fakturan. Du behöver inte vara rädd när du ställer dina frågor, för det är fullkomligt naturligt att du vill veta vad verkstaden har gjort med din bil. Det är alltid bra att spara garantidokument, serviceprotokoll och fakturan om det skulle behöva bevisas i framtiden.

9) Efter servicen kan det vara all idé att använda samma typ av olja och kylarvätska som bilverkstaden har använt, för att undvika att produkterna mot förmodan, inte fungerar ihop.

10) Inför en reparation som är större och på en gammal bil, be om råd av mekanikerna om det skulle finnas billigare lösningar. Det finns nämligen begagnade och renoverade reservdelar som kommer med garanti. Detsamma gäller vilket smörjmedel som ska användas, för det gäller att ha medel som är anpassat till hur du kör bilen.