Köpa bil – det här bör du tänka på

Är det dags att köpa en ny bil är det en hel del att tänka på oavsett om det är en begagnad eller ny bil du är ute efter. Först och främst är det alltid en bra idé att fundera på hur du kommer att använda bilen i framtiden. Även om du kanske bor i en storstad nu kan du måhända vilja flytta ut på landet i framtiden och då kan det lämpa sig att köpa en bil som fungerar optimalt på landsvägar. Har du ett litet hushåll nu kanske du funderar på att köpa en mindre bil, men finns det någon chans att hushållet kommer bli större så kan det vara smart att köpa en kombi redan nu så slipper ni byta bil senare.

Saker att kolla upp

Ska du köpa en begagnad bil bör du först och främst se efter så att bilens servicebok är ifylld och att den visar att bilen har genomgått regelbunden service. Köper du en nyare och dyrare begagnad bil kan du även se efter att bilen har servats av varumärkets auktoriserade mekaniker. Kolla även igenom så att alla besiktningspapper finns med och uppmärksamma alla noteringar på dessa. Vissa bilar har en kamrem som måste bytas när bilen har gått cirka 12 000 mil. Har bilen du kollar på gått så långt bör du se i serviceboken ifall remmen har bytts. Har den inte det finns det en stor risk att den kommer att behöva bytas inom en snar framtid och det är en ganska dyr reparation. Kolla även upp bilens skulder, det vill säga om den förra ägaren har belånat den. Vägtrafikregistret kan ge besked om kreditköpsskulder medan Transportstyrelsen och Kronofogden kan berätta om den har fordonsrelaterade skulder.

Räkna med en realistisk budget

När du köper en begagnad bil och försöker att göra en budget för detta ska du inte glömma detaljerna. På visningen ska du till exempel alltid kolla på däcken för att få reda på om de behöver bytas snart eller inte. Ett par nya däck av god kvalitet kan gå på några tusenlappar och det bör finnas med i budgeten. En bil är i princip alltid en förlustaffär eftersom den aldrig stiger i värde, men om du tar ett lån på enklare.se och köper en mer modern bil kan du faktiskt spara en del pengar på sikt jämfört med när du köper en äldre, begagnad bil. Moderna bilar är nämligen mer bensinsnåla och kan därför spara en del pengar om du kör mycket och långa sträckor. Dessutom behöver man inte budgetera lika mycket för framtida reparationer när man köper en modernare bil i gott skick.