Begagnade bildelar – fördelar och nackdelar

För att reparera en bil krävs inte bara kunskap om hur bilens motor fungerar och den praktiska skickligheten för att kunna åtgärda felet, utan också fungerande bildelar för att ersätta de som är trasiga. Som bilägare har man framförallt två val när man ska köpa delar till sin bil: att köpa dem nya (från en affär eller från tillverkaren) eller att köpa dem begagnade.

Begagnade bildelar kan införskaffas från en rad olika ställen, men ett av de enklaste och vanligaste sätten idag är via en webbutik som är kopplad till en bildemontering (det vill säga en bilskrot). Bildemonteringen väljer då ut de delar som fortfarande är användbara i bilarna de skrotar, och lägger till dem i sitt system. När man ska köpa delar från dem kan man vanligtvis söka på sin bilmodell eller sitt registreringsnummer för att få upp de delar som är kompatibla med ens bil. Fördelen med att handla på det här sättet är kanske framförallt att det är billigare än att köpa nya delar. En annan viktig fördel är dock även att man gör miljön en tjänst genom att återanvända något som annars bara skulle ha kastats bort (eller i alla fall krävts energi för att återvinna innan det kunde användas igen).

Precis som med allt annat som man köper begagnat finns dock den nackdelen att man inte kan vara säker på att man kommer att hitta just den bildel man behöver. Det kan därför krävas mer efterforskning och tålamod för att få tag i bildelen, och om man har bråttom och måste få sin bil lagad så snart som möjligt kan det därför vara ett bättre alternativ att lägga de extra pengarna på att köpa en ny bildel.

Om du äger en bildemontering, och skulle vilja sprida kunskapen om fördelarna med att handla begagnade bildelar, behöver du investera i en marknadsföringskampanj. Då är det viktigt att du har en smidig betalningslösning som gör att du får in pengarna från dina fakturor snabbt, så att du kan använda pengarna till din marknadsföring. En bra lösning är till exempel factoring, som du bland annat kan få hjälp med på Capcito.