Jobba med bildelar – bli mekaniker

Om du drömmer om att jobba med bilar varje dag, är bilmekaniker rätt yrke för dig. Det är ett jobb som kräver bred kunskap om bilens olika delar och deras funktion och sammansättning, för att kunna analysera och problemlösa de fel som bilarna kommer in med. Samtidigt krävs ett stort mått av praktisk färdighet och skicklighet med händerna, eftersom man inte bara ska förstå vad som är fel, utan också åtgärda felet.

För att påbörja den träning och utbildning som leder till att du blir bilmekaniker är den lättaste vägen att gå att välja Fordons- och transportprogrammet i gymnasiet. Det handlar närmare bestämt om inriktningen ”personbil”, som ger kunskaper i hur man diagnosticerar, reparerar och ger service på lättare fordon. Efter utbildningen kan du börja jobba som bilmekaniker direkt, om du skulle vilja, även om du självklart kommer att fortsätta lära dig saker under hela din karriär.

När du sedan är klar med din utbildning finns det två huvudsakliga karriärval att välja mellan: att söka anställning hos en existerande bilverkstad eller att starta din egen. Det sistnämnda fallet medför fördelen att du får större självständighet och frihet, men innebär också en större ekonomisk osäkerhet. Därför kan det vara bra att veta att du enkelt kan sälja en faktura via Fakturino. På det sättet kan du i alla fall vara säker på att du får in pengarna snabbt från de fakturor du skickar till kunderna, vilket gör att du bättre kan planera din ekonomi.