Gör bilen personlig

Det finns flera sätt på vilka man kan visa sin personlighet i bilens utseende och inredning, både genom att byta ut vissa av bilens delar och genom att modifiera de man redan har. Att på detta sätt göra sin bil personlig är ett sätt att uttrycka vem man är och att göra bilen unik, precis som vi gör med kläderna vi har på oss och inredningen i våra hem.

Ett av de vanligaste – och dyraste – sätten att göra sin bil personlig är att skaffa en personlig registreringsskylt. Förutom ett antal mindre kostnader för själva beställningen och tillverkningen av skylten, kostar det 6 200 kronor att äga rätten till skylten i 10 år. Därefter kostar det ytterligare 3 700 kronor om man vill förlänga skylten i fem år till. Det är med andra ord inte bara en engångskostnad att ha en personlig registreringsskylt – man måste hela tiden förnya sin rätt att vara ensam med den skylten. Dessutom finns det många regler kring vad man får ha som registreringsskylt. Ordet måste till exempel vara mellan 2 och 7 tecken, och får inte väcka anstöt, se ut som ett vanligt registreringsnummer eller motsvara ett produkt- eller företagsnamn (förutsatt att man inte har medgivande). Självklart kan man inte heller välja en registreringsskylt som någon annan redan har.

En betydligt billigare åtgärd, som dessutom ger mer personlighet åt bilens utseende, är att beställa inredning till bilen med egna fotografier på. På flera sidor för fotoframkallning går det numera att beställa en hel uppsjö produkter med personliga fotografier på, och bland dessa produkter finns även exempelvis solskärmar avsedda för bilrutor. Att möta sina barn, sin hund eller något annat som gör en glad varje morgon när man går ut till bilen är väl bland de bästa förbättringar man kan göra i sin bils inredning. En annan fördel med denna typ av inredning är att den fästs med sugproppar, och således inte är permanent. Det betyder att man kan använda den även om man har en tjänstebil som man leasar, vilket i sin tur betyder att man är fri att titta på hela Mitsubishis utbud av tjänstebilar när man letar efter den perfekta bilen.

En mer permanent förändring är att färga bilens klädsel i en färg man själv föredrar. Detta gör minst sagt att bilen blir unik, eftersom man frångår de standardfärger som bilmodellen får i fabriken. Möjligheterna är mer eller mindre obegränsade när det gäller detta, förutsatt att man lämnar in klädseln till proffs – de kan göra allt från att färga om hela eller delar av klädseln till att pigmentera in ägarens initialer i klädseln. Vill man fullständigt förändra bilens färgschema kan man också lämna in den för att omlackeras i en annan färg. Efter en sådan make-over är bilen sannolikt knappt igenkännbar.

Vill man göra en mer diskret förändring, som ändå kan göra stor skillnad för bilens utseende, kan man överväga att byta ut fälgarna på däcken. Fälgarna gör mer än man tror för bilens helhetsintryck, och det är verkligen upp till var persons tycke och smak vad som passar och inte, vilket gör det till ett mycket personligt val.