Sälja bildelar – så blir du en bildelsförsäljare

VI är många som vill trivas på arbetet. Ett sätt att uppnå det är att arbeta med sin dröm och hobby; bilar! Att sälja bildelar är något som alla kan göra, i mindre eller större skala. Den som kan marknaden och kan sätta priser som attraherar och även kan fotografera är redan halvvägs till att öppna en mindre verksamhet med bildelar. Alla som äger en bil behöver förr eller senare en reservdel och det är många som vet att det är billigare att köpa reservdelen än att anlita en bilreparatör till hela arbetet. Du kan fokusera på en enda bilmodell om du vill och utöka efter hand. Om du även säljer bildelar över nätet kan du satsa på ett stort lager i utkanten av en stad, där det ofta är billigare med hyror för din verksamhet. Om du erbjuder konkurrenskraftiga priser och lär känna din marknad kommer du även sakta men säkert erövra en krets med trogna stamkunder. Förslagsvis etablerat du din verksamhet med biliga priser och rabatter för återkommande kunder.

Vad behöver du tänka på?

Du behöver ofta inte ett väldigt stort startkapitel när du börjar din verksamhet. Många har startat i sitt eget vardagsrum och sedan utvecklat efterhand när det kommit in kapital. Det du behöver tänka på är att inte köpa in fler begagnade bilar än vad du tror att du kommer kunna sälja. Du behöver även ha tid för att demontera bilar. Börja i liten skala och om rörelsen går bra kan du sedan anställa en person som hjälper dig med driften. Välj den del i verksamheten som intresserar dig mest och se om du kan få bidrag till att starta din egen verksamhet. Ibland kan även Arbetsförmedlingen hjälpa dig att anställa personal med anställningsstöd. Innan du övergår till att ta ut tillräckligt lön från ditt företag kan du arbeta extra med något annat för att få in en stadig inkomst. Tänk på att framgångssagan kan börja med en enda bildel, precis som det gjorde för Jan Persson som började med att tillverka piratdelar till bilar. Det finns många förebilder där ute, och kanske blir du själv en av dem framöver?

Hjälpmedel som underlättar företagets ekonomi

Alla företagare inom skilda branscher vet att det kan vara viktigt att erbjuda sina kunder möjligheten att betala med faktura. Särskilt inom bilbranschen där saker och ting ofta sker oväntat. Du vill inte missa en kund som just då inte har pengar att betala samma dag. För att kunna sälja så mycket som möjligt kommer du behöva kunna erbjuda faktura, efter sedvanlig kreditupplysning. Oroa dig inte, det finns många bra böcker för nya företagare som beskriver exakt hur du lägger upp det ifrån början till slut. En viktig utgiftspost brukar bli de fakturor som inte betalas i tid. Du kan inte låta företaget ligga ute med pengar. Det tar tid att skapa påminnelsefakturor och tid är pengar för en småföretagare. Ett bra tips kan därför vara att köpa in tjänsten fakturaköp då du på så sätt kan frigöra ditt kapital och din fortsätta verksamhet är inte beroende av att dina kunder är i tid med sina betalningar.