Däckets uppbyggnad och egenskaper

 

En av de kanske viktigaste detaljerna när det kommer till säkerhet i bilen är nog däcken. Man vill ju ha en så säker färd som möjligt men också så bekväm som möjligt och det är därför mycket viktigt att man väljer däck som är anpassade till just den bilmodellen du har. Dessutom är det jätteviktigt att man regelbundet ser till att däcken är i fullgott skick, dels för säkerhetens skull men också att dina däck håller i flera år. En annan viktig detalj när det kommer till däck är att du har rätt däck till rätt säsong. Vintertid så ska man ha dubbade däck eller ett slags friktionsdäck, är det sommar så ska man köra med sommardäck. Låter enkelt och det är det, och mycket viktigt dessutom.

Ett däck kan vara uppbyggt på olika sätt och kan ha olika egenskaper oftast beroende på vilken tillverkare som gjort dem. Självklart också beroende på om det är vinterdäck eller ett sommardäck. Men i första hand så består ett däck av en stomme som är gjort i textilcord, de brukar ligga i ett eller ibland två lager och dessa svetsas då samman tack vare flera gummiskikt. Stommen i sig är ganska mjuk och den görs styvare med så kallade bälten. Dessa bälten ligger både på tvärsen och på diagonalen och det gör att däcket blir mer stabilt. Sedan finns det något som heter klinchen och den sitter mellan fälg och däck som en tätning och består av stålvajrar. Utanpå däcket sitter sedan slitbanan och det är en kombination av syntetgummi och naturgummi. Det är det gummit i samband med ett bra mönster som ger däcket dess egenskaper. Sedan finns det en rad med olika egenskaper som ett bra däck bör ha, till exempel riktningsstabilitet, greppförmåga, bromsförmåga och vattenevakuering.

När det kommer till mönster på däcken så har alla däck det av något slag. Dessa mönster gör så att just det däcket får en viss egenskap. Detta kan påverka till exempel tålighet, greppet, drivförmågan och vattenavstötning. Dessutom påverkar mönstret saker som komfort, bränsleförbrukning och bullernivån.

En viktig sak med däcket är också mönsterdjupet. Har man får lågt mönsterdjup så riskerar man skador på sitt däck, risken är större att man råkar ut för vattenplaning och vintertid att man tappar greppet om vägbanan.